Pas op! Gebruik jij wel de juiste tandenborstel? - No Yellow Teeth
Poetsen doen we dagelijks, maar gebruiken we wel de juiste tandenborstel? Het kan zo zijn dat jouw tandenborstel je tanden beschadigt. Huh, Wat zeg je nu? Ja, je las het goed. Je tandenborstel kan behoorlijk wat schade aanrichten. Geen zorgen, No Yellow Teeth is er om te helpen. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een tandenborstel.

Soorten tandenborstels

Je hebt diverse soorten borstels en het is belangrijk om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt aangezien je hem dagelijks gaat gebruiken. Als je borstel fijn poetst is de drempel naar het poetsen minder hoog waardoor je je poets routine makkelijker in stand houdt. We hebben de borstels opgedeeld in drie categorieën en aan het eind van de blogpost vertellen we je welke borstel wij aanraden.

De handtandenborstel

Ahh.. Wie kent hem niet, de handtandenborstel. De handtandenborstel werd voor het eerst geïntroduceerd in 1498 in China. De borstel bestond uit varkensharen op een steel van bot of bamboe. Vanaf 1938 werden de eerste borstels met kunststof haren zoals nylon op de markt gebracht. Sinds die tijd hebben we enorme sprongen gemaakt op het gebied van mondverzorging en de handtandenborstel heeft zich mee ontwikkeld. Een goede handtandenborstel heeft een kleine kop zodat je ook op lastige plekjes kunt komen. Goedkopere borstels hebben meestal een grotere kop en zijn daardoor een stuk minder effectief. Het belangrijkste onderdeel van een goede handtandenborstel zijn de haren. De haren kunnen soft, medium of hard zijn. Zorg ervoor dat je een borstel kiest met zachte haren. Deze haren vormen zich goed om de tanden en kiezen en werken daardoor beter dan harde haren. Met harde haren loop je het risico dat je je tandglazuur beschadigt tijdens het poetsen en het kan irritaties aan het tandvlees veroorzaken.

Hieronder staan een aantal eigenschappen waar volgens ons een goede handtandenborstel aan zou moeten voldoen.

- De steel moet recht zijn of een lichte kromming hebben
- De kop mag niet al te groot zijn (1,5-2,5 cm)
- De haren moeten zacht, maar stevig zijn.
- De haren moeten 10-12 mm lang zijn
- De borstel moet makkelijk te reinigen zijn

Speciale tandenborstels

De standaard handtandenborstel is niet voor iedereen geschikt. Naast de doorsnee borstel zijn er ook veel borstels voor speciale doelgroepen. Je kunt je vast wel voorstellen dat een normale handtandenborstel niet geschikt is voor de kleine tandjes van bijvoorbeeld een baby. Daarom zijn er speciale baby borstels die een stuk fijner en kleiner zijn. Worden ze wat ouder dan stappen ze over op een kinderborstel. Ook zijn er tandenborstels met speciale handvaten met extra grip. Dit is erg handig voor mensen die moeite hebben met het vasthouden van hun borstel door bijvoorbeeld reuma. Er zijn borstels voor mensen met tand implantaten en voor mensen met een beugel. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben er een speciale borstel voor. Maar wat als je door omstandigheden je eigen tanden niet kunt poetsen? Bijvoorbeeld mensen met een handicap. Zelfs daar is aan gedacht. Het is geen makkelijke klus om andermans tanden goed te poetsen. In je eigen mond kun je alles goed aanvoelen maar in de mond van een ander kun je dat niet. Voor deze gevallen zijn er borstels met wel drie borstelkoppen. Op deze manier kun je in één beweging de bovenkant en beide zijkanten schoonpoetsen.

De elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstels zijn eigenlijk nog vrij nieuw. De eerste elektrische tandenborstel die daadwerkelijk bruikbaar was werd uitgebracht in 1939. Al vanaf 1880 was men bezig met het ontwikkelen van elektrische borstels. Ze deden dit voor mensen die niet goed overweg konden met een normale borstel door bijvoorbeeld een motorische beperking. In 1987 kwam de elektrische tandenborstel, zoals wij die nu kennen, naar Europa toe. Tegenwoordig gebruiken best veel mensen een elektrische borstel. Het is bewezen dat je hiermee je gebit een stuk beter kunt schoonmaken dan met een handtandenborstel. Sommige borstels zijn behoorlijk high tech, je hebt ze zelfs met ingebouwde poetstimer. Ook voor de elektrische tandenborstel bestaan verschillende borstels. Zoals je weet is het belangrijk om er eentje te nemen met zachte haren maar je kunt zelfs de draaibeweging bepalen. Je hebt oscillerend roterend en sonische borstels. Oscillerend roterende borstels hebben een kleine, ronde borstelkop. Het voordeel hiervan is dat je makkelijk op moeilijke plekjes in je mond kunt komen, zoals je achterste kiezen. Daarnaast is het handige aan ronde borstelkoppen dat ze elke tand volledig omsluiten. De borstelharen komen hierdoor ook tot aan de tandvlees rand, waardoor je jouw tanden grondig reinigt. De borstel trilt tijdens het poetsen en maakt een roterende beweging. Sonische tandenborstels hebben een ovale, langwerpige borstelkop. Deze vorm lijkt op de kop van een handtandenborstel. De overstap van een handtandenborstel naar een sonische is gemakkelijk, omdat je niet hoeft te wennen aan een nieuwe vorm borstelkop. Dankzij het grote oppervlak van de borstel reinig je een groot tandoppervlak in één keer. De borstelharen trillen op hoge snelheid waardoor het duizenden extra poetsbeweging maakt in vergelijking met een handtandenborstel. Omdat de borstel zo hard trilt creëren de vibraties microbelletjes in het water wat een bijzonder fris gevoel in de mond geeft. Verder maakt sonisch poetsen minder geluid dan bij een roterende borstel.

Ons advies

Uiteindelijk draait het allemaal om persoonlijke voorkeur. Jij bent namelijk degene die de borstel dagelijks gaat gebruiken. Wij raden aan om een elektrische tandenborstel te gebruiken omdat deze bewezen effectiever is. Of het nou een roterende borstel of een sonische borstel is maakt niet veel uit, de ene is niet beter dan de andere, ze hebben allebei hun eigen voordelen. Tijdens je zoektocht naar een mooie borstel moet je ervoor zorgen dat je niet in slimme marketing trucjes trapt. Er zijn bijvoorbeeld websites die top 10 lijstjes maken met de beste borstels maar in vrijwel alle gevallen hebben de bedrijven die gepromoot worden in deze lijstjes een samenwerking met de maker van de lijst. Zorg voor een comfortabele elektrische borstel die lekker vasthoudt en er ook een beetje leuk uitziet want het oog wilt ook wat.

Veel succes met je zoektocht naar een geschikte borstel. Wil je meer leren over je tanden en over mondverzorging? Zo ja, ben je aan het juiste adres. Wij hebben alle info die je nodig hebt in een leuk jasje gestoken in onze blogposts zodat we je kunnen bewapenen met de juiste kennis om tandproblemen tegen te gaan!
Whitening Producten

View all
Voor BeginnersBespaar 30%
Whitening Pen - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs28,00 Normale prijs40,00
Whitening Pen
Bijna uitverkochtBespaar 30%
Colour Corrector - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs22,40 Normale prijs32,00
Whitening Tandpasta
Meest PopulairBespaar 40%
Teeth Whitening Strips - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs33,40 Normale prijs55,70
Teeth Whitening Strips
Beste DealBespaar 50%
Tanden Bleekset
Nieuwe prijs66,25 Normale prijs132,50
Tanden Bleekset

KRIJG 15% KORTING!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting op uw eerste bestelling!