Help! Ik heb last van witte vlekken op mijn tanden. - No Yellow Teeth
Witte vlekken op je tanden kunnen erg vervelend zijn, vooral omdat de vlekken meestal aan de voorkant van het gebit zitten. Hoe kan het nou dat deze vlekken ontstaan en wat kun je er tegen doen? In deze blogpost behandelen we diverse oorzaken van witte vlekken en geven we je tips om het te verhelpen.

Oorzaken

Witte vlekjes op de tanden kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak worden de vlekken veroorzaakt doordat er iets niet goed gaat tijdens de ontwikkeling van het tandglazuur. Deze stoornis in de ontwikkeling kan worden veroorzaakt doordat je bijvoorbeeld een keer op je mond bent gevallen, door medicijngebruik, fluoride of door erfelijke factoren. Ook zou het zo kunnen zijn dat je vroeger een beugel hebt gehad en hierdoor niet goed met je tandenborstel op alle plekken kon poetsen. Als de plekjes veroorzaakt zijn doordat je veel fluoride hebt gebruikt dan heet deze schade fluorose. We willen je niet overspoelen met informatie dus hebben we een aantal andere boosdoeners even kort op een rijtje gezet voor je.

Andere oorzaken:
- Virussen
- Tekort aan Calcium of andere voedingstoffen
- Slapen met je mond open (dit droogt het tandglazuur uit)
- Eten / Drinken van producten met veel suikers / zuren

Poreuze plekken

In de meeste gevallen zijn de witte vlekken ontkalkingsvlekken. Vlekjes ontstaan doordat het tandglazuur op die plek poreuzer is geworden. De poreuze plekken zien er witter uit dan het omringende tandglazuur omdat de plekken meer licht weerkaatsen dan niet poreuze plekken. Duidelijk verhaal, maar wat betekent poreus nou eigenlijk?

Poreus betekent doorlaatbaar. Er wordt dus lucht of water doorgelaten. Een poreuze plek kan een beginnend gaatje zijn, maar dit hoeft geen gaatje te worden. Het is een aantasting van het tandglazuur. Indien je er op tijd bij bent kun je de schade terugdraaien door goed op je voeding te letten en goed te poetsen maar zelfs na herstel kan er een witte vlek achterblijven. Je tandarts of mondhygiënist kan controleren of een poreuze plek herstelt is door er lucht op te blazen. Dit is ook de reden waarom de plekjes soms extra goed zichtbaar zijn na bijvoorbeeld sporten omdat je tanden dan droger zijn.

Schadelijk?

Geen zorgen, in vrijwel alle gevallen zijn witte vlekjes op je tanden niet schadelijk en makkelijk te voorkomen. Als je je tanden goed blijft poetsen en je gebit regelmatig laat controleren door de tandarts is er niets aan de hand.

Hoe kom ik van die vlekken af?

Ondanks dat de vlekjes niet schadelijk zijn kunnen ze je zelfvertrouwen wel beschadigen. Je zou de vlekjes door de tandarts weg kunnen laten halen maar dan komen er al snel facings of andere dure behandelingen aan te pas. Zonde van je geld!

Aangezien de vlekjes in vrijwel alle gevallen niet schadelijk zijn kun je dat makkelijk zelf doen. Het mooiste is dat je er niet eens de deur voor uit hoeft. De vlekjes vallen op omdat ze witter zijn dan de rest van je tanden. Dit komt doordat je tanden in de loop van de tijd verkleuren. Je kunt dit gemakkelijk tegen gaan door je tanden te bleken. Door te bleken krijg je weer een prachtig witte lach waardoor de vlekken niet opvallen en vaak zelfs helemaal niet meer zichtbaar zijn. Onze producten zijn compleet organisch en bevatten geen waterstofperoxide waardoor je veilig, thuis je tanden kunt bleken. Dankzij onze speciale PAP+ formule wordt je tandglazuur ook nog eens aangesterkt waardoor je beginnende gaatjes tegengaat en je je tanden een boost geeft!

Meer leren over tandverzorging? Check ook onze andere blogs even ;)

Whitening Producten

View all
Voor BeginnersBespaar 30%
Whitening Pen - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs28,00 Normale prijs40,00
Whitening Pen
Bijna uitverkochtBespaar 30%
Colour Corrector - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs22,40 Normale prijs32,00
Whitening Tandpasta
Meest PopulairBespaar 40%
Teeth Whitening Strips - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs33,40 Normale prijs55,70
Teeth Whitening Strips
Beste DealBespaar 50%
Tanden Bleekset
Nieuwe prijs66,25 Normale prijs132,50
Tanden Bleekset

KRIJG 15% KORTING!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting op uw eerste bestelling!