Dat suiker je tanden beschadigt is algemeen bekend. Net als het feit dat onze suikerinname de afgelopen 100 jaar meer dan verdubbeld is. Maar hoe komt het nou dat die witte zoete korrels zoveel schade aanrichten in je mond? Na dit blogartikel te hebben gelezen beschik jij over de kennis om je gebit beter te beschermen tegen de zoete boosdoener genaamd suiker.
Waarom beschadigt suiker je tanden?
Onze mond is een thuisbasis voor duizenden bacteriën. Zodra wij suiker binnenkrijgen gaan die bacteriën hard aan de slag en zetten de suikerdeeltjes om in zuur. Zuur is scherp en bijtend en tast daardoor het glazuurlaagje van de tanden aan. Het tandglazuur kan zelfs helemaal worden opgelost door het zuur en zodra het glazuurlaagje eenmaal weg is, komt het niet meer terug. Dit glazuurlaagje zorgt normaal gesproken voor de bescherming van je tanden maar zodra dit beschadigt of weggaat worden je tanden brozer, gevoeliger en vatbaarder voor gaatjes.Soorten suiker
Vaak wordt gedacht dat het voldoende is om producten met toegevoegde suiker te vermijden. Producten zoals snoep en frisdranken. Helaas is dit slechts het topje van de ijsberg. De bacteriën in onze mond maken geen onderscheidt tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature al in het product voorkomen. Deze natuurlijke suikers zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, en honing. In bijna alles wat je eet zit dus suiker. Betekent dit dat je dus niets meer kunt eten als je je tanden mooi wilt houden? Geen zorgen zo heftig is het allemaal nou ook weer niet. Wel is het belangrijk dat je let op de frequentie van je eet en drink gewoontes. Het wordt aangeraden om niet vaker dan 6 tot 7 keer per dag iets te eten of drinken zodat je tanden genoeg tijd hebben om te herstellen van de zuren voordat het problemen veroorzaakt.Noem het beestje bij de naam
We worden ons steeds meer bewust van de gevaren van suiker maar wist je dat er op de ingrediëntenlijst vaak geeneens: Suiker staat? Er worden vele namen gebruikt om suiker te beschrijven en dit leidt tot verwarring. Om het wat makkelijker voor je te maken heb ik een aantal alternatieve namen voor suiker op een rijtje gezet.- Dextrose
- Fructose
- Galactose
- Glucose
- Sacharose
- Sucrose
- Trehalose
- Caramel (Verhitte suiker)
- Maltodextrine
- Maltrose
- Melkpoeder (Bevat 51% suiker!)
- D-Glucose