Is suiker schadelijk voor je tanden? Dit zijn de gevolgen van suiker die je moet weten! - No Yellow Teeth


Dat suiker je tanden beschadigt is algemeen bekend. Net als het feit dat onze suikerinname de afgelopen 100 jaar meer dan verdubbeld is. Maar hoe komt het nou dat die witte zoete korrels zoveel schade aanrichten in je mond? Na dit blogartikel te hebben gelezen beschik jij over de kennis om je gebit beter te beschermen tegen de zoete boosdoener genaamd suiker.

 

Waarom beschadigt suiker je tanden?

Onze mond is een thuisbasis voor duizenden bacteriën. Zodra wij suiker binnenkrijgen gaan die bacteriën hard aan de slag en zetten de suikerdeeltjes om in zuur. Zuur is scherp en bijtend en tast daardoor het glazuurlaagje van de tanden aan. Het tandglazuur kan zelfs helemaal worden opgelost door het zuur en zodra het glazuurlaagje eenmaal weg is, komt het niet meer terug. Dit glazuurlaagje zorgt normaal gesproken voor de bescherming van je tanden maar zodra dit beschadigt of weggaat worden je tanden brozer, gevoeliger en vatbaarder voor gaatjes.

Soorten suiker

Vaak wordt gedacht dat het voldoende is om producten met toegevoegde suiker te vermijden. Producten zoals snoep en frisdranken. Helaas is dit slechts het topje van de ijsberg. De bacteriën in onze mond maken geen onderscheidt tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Natuurlijke suikers zijn suikers die van nature al in het product voorkomen. Deze natuurlijke suikers zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, en honing. In bijna alles wat je eet zit dus suiker. Betekent dit dat je dus niets meer kunt eten als je je tanden mooi wilt houden? Geen zorgen zo heftig is het allemaal nou ook weer niet. Wel is het belangrijk dat je let op de frequentie van je eet en drink gewoontes. Het wordt aangeraden om niet vaker dan 6 tot 7 keer per dag iets te eten of drinken zodat je tanden genoeg tijd hebben om te herstellen van de zuren voordat het problemen veroorzaakt.

Noem het beestje bij de naam

We worden ons steeds meer bewust van de gevaren van suiker maar wist je dat er op de ingrediëntenlijst vaak geeneens: Suiker staat? Er worden vele namen gebruikt om suiker te beschrijven en dit leidt tot verwarring. Om het wat makkelijker voor je te maken heb ik een aantal alternatieve namen voor suiker op een rijtje gezet.

- Dextrose
- Fructose
- Galactose
- Glucose
- Sacharose
- Sucrose
- Trehalose
- Caramel (Verhitte suiker)
- Maltodextrine
- Maltrose
- Melkpoeder (Bevat 51% suiker!)
- D-Glucose

Light, Suikervrij en Suikerarm

Oke, als suiker mijn tanden beschadigt dan neem ik wel een cola light, toch? Was het maar zo’n feest. Zelfs light en suikerarme producten bevatten suikers. Een product mag light genoemd worden zodra het minimaal 30% minder suiker bevat als het originele product. Dit betekent dus dat er alsnog veel suiker in zo’n drankje of snack kan zitten. Een product mag het label suikervrij gebruiken zodra het suikergehalte maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter is en een product mag suikerarm genoemd worden zolang het suikergehalte 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter blijft. Zo zie je maar dat je dus altijd goed moet opletten wat je nou precies binnenkrijgt omdat voedingslabels soms erg misleidend kunnen zijn.

Verder advies

Zo zie je maar dat ons gebit op dagelijkse basis heel wat te verduren heeft en dat het belangrijk is om goed voor je tanden te zorgen. Dit doe je niet alleen door goed te poetsen maar ook door rekening te houden met je eet en drink gewoontes. Wil jij gedurende je leven je stralende lach behouden zorg dan dat je jezelf wapent met de kennis van No Yellow Teeth door de blog goed in de gaten te houden en houd je tanden prachtig wit met de hulp van onze producten!
Whitening Producten

View all
Voor BeginnersBespaar 30%
Whitening Pen - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs28,00 Normale prijs40,00
Whitening Pen
Bijna uitverkochtBespaar 30%
Colour Corrector - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs22,40 Normale prijs32,00
Whitening Tandpasta
Meest PopulairBespaar 40%
Teeth Whitening Strips - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs33,40 Normale prijs55,70
Teeth Whitening Strips
Beste DealBespaar 50%
Tanden Bleekset
Nieuwe prijs66,25 Normale prijs132,50
Tanden Bleekset

KRIJG 15% KORTING!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting op uw eerste bestelling!