De geschiedenis van de Tandenfee! - No Yellow Teeth

Als kind waren we dol op sprookjes, fabels en mythen en daar speelden onze ouders graag op in. Elke keer als we een melktand verloren legden we hem onder ons kussen of op het nachtkastje en de volgende morgen was de tand omgeruild voor een muntstuk. Erg leuk, maar waarom doen we dit? Waar komt het verhaal vandaan? Ik heb het internet afgestruind en presenteer jullie: De geschiedenis van de Tandenfee!

 

Een fee of een muis?

Vroeger werd er in Europese en Amerikaanse culturen geloofd dat heksen lichaamsdelen zoals, haar, vingernagels en tanden konden gebruiken om mensen te vervloeken. Omdat mensen bang waren om vervloekt te worden of om andere onheil tot zich te roepen, zochten ze verschillende manieren om verloren tanden weg te werken. De manier waarop dit gebeurde verschilt per cultuur. Vaak werden tanden over het dak gegooid, in een glas gestopt of aan dieren gevoerd. De muis was het meest voorkomende dier in veel van deze gebruiken. Zo begonnen ouders hun kinderen te vertellen dat verloren tanden worden meegenomen door een magische muis. Hoewel niet bewezen, wordt het vernomen dat deze zogenaamd magische muis voor het eerst verscheen in een Frans sprookje genaamd: La Bonne Petite Souris. Het verhaal ging over een fee die zich in een muis veranderde en onder het kussen van de koning verstopte. Toen de koning lag te slapen kwam de muis onder het kussen vandaan en sloeg de koning zijn tanden eruit.

Een kindvriendelijke fee

De feeënmuis was een beetje te bruut voor onze kinderen dus in de 20e eeuw zou een nieuw figuur het gaan overnemen. De vrolijke fee die we vandaag de dag kennen is rond het begin van 1900 ontstaan. Deze fee slaat je tanden er niet uit maar laat een centje achter nadat je een tand verliest. De geboorte van deze fee was niet te danken aan folklore maar aan een toneelstuk. De moderne tandenfee is als eerst te zien in een toneelstuk geschreven voor kinderen door Esther Watkins in 1927.

Amerika

In 1949 schreef Lee Rogow een kinderverhaal genaamd de "ToothFairy". Dit verhaal werd enorm populair en heeft ervoor gezorgd dat er in de jaren 50 steeds meer verhalen en illustraties naar buiten kwamen over de Tandenfee. Uiteindelijk werd de fee opgeslokt door Amerikaanse massa marketing en was ze overal te zien. Ze werd het onofficiële gezicht voor tandenborstels, tandartspraktijken, en gespecialiseerde tandzorg. Dit liep natuurlijk snel uit de hand en voor je “Tandenfee” kon zeggen was ze een waar karikatuur geworden en werd ze gebruikt voor poppen, speelgoed, kussens en andere dingen die helemaal niets meer met tanden te maken hadden.

Hij of Zij?

Waarom de Tandenfee nou precies onze tanden wilt en wat ze ermee doet weten we niet. Doordat de fee geen vaste identiteit heeft hebben diverse schrijvers er hun eigen twist aan gegeven. Zelfs haar geslacht is niet vastgesteld. In het ene verhaal is ze een mooie vrouwelijke fee en in een ander verhaal is ze ineens Dwayne 'The Rock' Johnson. Het feit dat er zoveel ruimte is voor interpretatie met de Tandenfee onderscheidt haar van veel andere sprookjesfiguren met een vaste identiteit zoals de Kerstman.

Een vaag verhaal maar hopelijk ben je er wat wijzer uit geworden. Ik heb in ieder geval een hoop geleerd tijdens mijn research. Heb je wat tijd over en zin om meer te leren? Bekijk dan zeker even onze andere artikelen.Whitening Producten

View all
Voor BeginnersBespaar 30%
Whitening Pen - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs28,00 Normale prijs40,00
Whitening Pen
Bijna uitverkochtBespaar 30%
Colour Corrector - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs22,40 Normale prijs32,00
Whitening Tandpasta
Meest PopulairBespaar 40%
Teeth Whitening Strips - No Yellow Teeth
Nieuwe prijs33,40 Normale prijs55,70
Teeth Whitening Strips
Beste DealBespaar 50%
Tanden Bleekset
Nieuwe prijs66,25 Normale prijs132,50
Tanden Bleekset

KRIJG 15% KORTING!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting op uw eerste bestelling!